Terasele moderne s-au prins și de zidurile cetății. Primăria și Cultura anunță dosar penal

Pe zidul de la poalele Catedralei Evanghelice din Piața Huet – monument istoric în jurul căruia s-a dezvoltat orașului și în a cărui reabilitare au fost investiți peste 24 de milioane de euro în ultimii ani – au fost montate de la începutul acestui an o serie de sisteme de umbrire retractabile. Sistemele acoperă terasa amenajată în curtea interioară a imobilului care, în acte, are adresa în Piața Huet, la numărul 3.


Terasa a fost amenajată pentru deschiderea unui nou local (în forma inițial publicată a articolului a fost publicat că ar fi vorba de restaurantul Lili`s, informație care s-a dovedit eronată). Autoritățile locale arată că sistemele vizibile și de pe Pasajului Scării nu sunt autorizate.

„Această situație este cunoscută de Poliția Locală - Biroul Disciplina în Construcții. La începutul lunii aprilie, la controlul efectuat de reprezentanții Poliției Locale la acest imobil situat în Piața Huet nr. 3 s-a constatat că s-au efectuat lucrări de construire fără autorizație, acestea constând în montarea unor structuri metalice cu acoperiș mobil."

Reprezentanții Primăriei enumeră o serie de instituții sesizate pe acest subiect. „Având în vedere statutul de imobil istoric al spațiului și faptul că proprietarul sau chiriașul nu au obținut autorizație de construcție și nici avizul Direcției Județene pentru Cultură, Poliția Locală a sesizat organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. așa cum prevede legislația în astfel de cazuri. De asemenea, a fost sesizată și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu”.

Această din urmă instituție arată că, de fapt, nu a prea putut inspecta șantierul. „Imobilul este monument istoric (cu valoare națională) și pentru orice intervenție este obligatorie obținerea avizului/acordului Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Sibiu. Pentru lucrările executate, DJC Sibiu nu a emis un aviz sau acord, acesta nefiind solicitat. DJC Sibiu a efectuat un control la fața locului, în data de 11 aprilie 2023, dar accesul nu a fost permis. Cu toate acestea, DJC Sibiu a sistat lucrările și a dispus intrarea în legalitate”, arată Dan Nanu, directorul executiv al DJC Sibiu.

Directorul arată că lucrările au fost executate în afara legii de către o societate care a închiriat clădirea de la nr. 3. „Am fost înștiințați de către IPJ Sibiu că lucrările au fost efectuate de către Green Vision Thirteen SRL, administrator Faff Jurgen Andreas (chiriaș care ar fi trebuit să-și asume că suportă consecințele tuturor intervențiilor executate asupra imobilului) și a fost deschis dosarul penal 2184/P/2023."

Jurgen Faff a arătat că acea structură este una care nu contravine – din punctul său de vedere – legislației. Și că, de fapt, astfel de structuri au fost amenajate în tot centrul istoric al Sibiului. „Nu doar aici au fost amenajate, ci în mai multe locuri. Dar doar aici, la noi, s-au găsit să arate că nu ar fi în regulă”, a declarat Jurgen, care a propus o întâlnire pentru a prezenta din interior situația structurilor în discuție. Întâlnirea, însă, nu s-a mai produs: Jurgen Faff nu a mai putut fi contactat.

Ulterior publicării articolului, Jurgen Faff a transmis că lucrurile sunt, din punctul său de vedere, departe de a avea legătură cu încălcarea vreunor legi. A arătat că structurile construite în curtea interioară a imobilului din Piața Albert Huet sunt asemănătoare celor care funcționează chiar și în Piața Mare a Sibiului. „Nu a fost prins niciun cui sau șurub de perete, nu a fost construită nicio fundație, este vorba de o structură metalică ce are rolul de a oferi umbră. Astfel de structuri au fost amplasate peste tot fără să fie nevoie de autorizație, cum nu ai nevoie nici pentru umbrele. Da, au fost cei de la Poliție, au fotografiat, au constatat. Dar astfel de sesizări penale au mai fost, la fel, și pentru alte terase cu structuri metalice asemănătoare. Prin urmare, nu văd unde este problema tocmai cu această terasă umbrită de o structură precum multe altele din centrul orașului”, arată Faff.

Cât privește poziția Direcției pentru Cultură Sibiu, Jurgen Faff susține că aceasta este generată de amenințările pe care directorul executiv Dan Nanu i le-a transmis. „Dan Nanu m-a amenințat de față cu alte persoane că voi avea probleme în relația cu instituția pe care o conduce. Amenințările mi le-a transmis după ce eu am decis încetarea colaborării cu soția sa, care era angajată în cadrul uneia din societățile administrate de mine”.

Merită?

Astfel de construcții din tot felul de materiale moderne au împânzit centrul istoric al Sibiului, mai ales după apariția pandemiei Covid-19. Cu acordul autorităților locale. Printre proprietarii de terase din zona centrului istoric există, însă, și oameni care refuză să investească în astfel de „șuri” care, teoretic, prelungesc sezonul în care terasele pot fi utilizate de către clienți.

„Pe termen lung, astfel de construcții sunt dăunătoare orașului, pentru că îi ascund și alterează patrimoniul istoric. Dacă urmărești profitul imediat, da, sunt avantajoase. Dar, pe termen lung tot orașul pierde. Administrația noastră ar putea lua exemplul Brașovului sau Cluj-Napocăi, din acest punct de vedere: acolo nu sunt permise astfel de construcții care, la Sibiu, împânzesc tot centrul istoric. Din experiența noastră, faptul că nu avem terasă închisă nu ne afectează atât de mult încasările”, arată proprietarul unei terase din zona centrului istoric. O altă opinie legată de acest subiect - exprimată tot sub cererea păstrării anonimatului - arată că aceste terase ascund în unele cazuri lipsa totală a oricărui spațiu interior de alimentație publică. „Sunt locuri care se autointitulează restaurante, dar, de fapt, nu au deloc mese la interior. La interior au doar o bucătărie de unde scot mâncare”.

Post a Comment

0 Comments